Deel I in de serie : ‘De digitale camera’ …
Het is eigenlijk onmogelijk om een analoge camera, waarmee u dia’s en negatieven maakt, te vergelijken met een digitale camera. Een digitale camera werkt ongeveer als een videorecorder waarmee u maar één beeldje tegelijk maakt.
Maar om te beginnen bekijken we toch eerst de wijze waarop een analoge camera werkt.
Eenvoudig gesteld bestaat een analoge camera uit een lenzenstelsel, een diafragma en een sluiter. Om ermee te kunnen fotograferen heeft u verder nog een dia- of een negatieffilm nodig.
Het lenzenstelsel zorgt er voor dat de camera het onderwerp scherp vastlegt, terwijl het diafragma de hoeveelheid licht regelt die op de film valt. Op het moment dat u de ontspanknop indrukt, ontspant de sluiter, valt er licht door de lens en het diafragma en bereikt zo de lichtgevoelige film. De door het licht overgebrachte informatie wordt daarbij op de film vastgelegd door middel van een chemische reactie in de lichtgevoelige laag.
Afgezien van lens of lenzenstelsel hebben analoge en digitale camera’s weinig met elkaar gemeen. Hoewel de meeste modellen zijn uitgerust met een diafragma en een sluiter, is dat bij een digitale camera niet echt nodig. De reden hiervoor wordt al snel duidelijk wanneer we nader ingaan op de werking van een digitale camera.
Achter het optiek gaat het hart van een digitale camera schuil: de lichtgevoelige sensor-chip.
Deze chip zet het binnenvallende licht rechtstreeks om in digitale signalen. En omdat de immense hoeveelheid signalen niet allemaal tegelijk kunnen worden vastgelegd op het moment dat u de ontspanknop indrukt, is een ingenieus softwareprogramma nodig dat onder meer de ontbrekende gegevens berekent en herleid.
Vervolgens wordt het gereconstrueerde digitale beeld overgebracht naar het geheugen van de camera om daar te worden opgeslagen.
De combinatie van lichtgevoelige sensor chip, software en geheugen vervangt in een digitale camera de film.
Serie ‘De digitale camera’ ...
» deel II : Zo werkt een CCD
Op dit artikel kan niet gereageerd worden.