in ontwikkeling ...
Anders dan ‘TIFF’ of ‘JPEG’ is ‘RAW’ geen afkorting en betekend uit het Engels ‘ruw’ of ‘origineel’. Bedoeld zijn hier de ruwe data die een CMOS- of CCD sensor van een digitale camera levert waarna in dit geval geen verdere verwerking van beeld-data heeft plaatsgevonden. Voordat een camera bijvoorbeeld een jpeg beeldbestand opslaat worden namelijk eerst scherpte, verzadiging en een hele reeks andere bewerkingen door de electronica in de camera uitgevoerd om van de ruwe data een bruikbare foto te maken. Met het gebruik van het RAW formaat verplaatst men deze bewerkingsstappen naar de computer om een grotere invloed te hebben op de verwerking van de beeld-data.
Daar de opbouw van RAW-data direct van de gebruikte beeldsensor en camera-electronica afhangt bestaat er, anders dan bij TIFF of JPEG, geen universeel RAW formaat. Vorm en opbouw van het RAW bestandstype verschilt niet alleen van fabrikant tot fabrikant, maar ook onderling tussen de cameramodellen van één fabrikant.
Voor de verwerking van RAW data op de computer is speciale software nodig die meestal door de fabrikant met de camera wordt meegeleverd.
De hoeveelheid data/informatie (aantal pixels) dat een apparaat in een bepaalde ruimte kan reproduceren.
Bij invoerapparatuur (digitale camera’s, scanners) bepaalt de resolutie het aantal pixels dat kan worden vastgelegd.
Over het algemeen geldt dat hoe hoger de resolutie, hoe beter de beeldkwaliteit. Zie ook fototechniek.
Het heet dan wel een korte fotocursus en helaas in het Engels maar ‘Using Your Digital Camera‘ is naar onze bescheiden mening toch met zeven uitgebreide hoofdstukken een flinke en vooral zeer interessante kluif.
Op de website ShortCourses zijn nog meer online fotografiecursussen te vinden, zoals ‘Guide to Digital Cameras‘ en ‘Digital Photography Workflow‘.
Veel links naar Engelstalige maar ook Nederlandstalige fotografie sites, cursussen, opleidingen, CD-Rom’s en boeken door Wim Wiskerke.
Al ruim 60 jaar staat stichting ‘de Nederlandse Fotovakschool‘ bekend als dé opleiding op het gebied van Fotografie in Nederland. De opleidingen bereiden je voor op een uitdagende toekomst in de wereld van de Fotografie.
24 uur per dag nieuws, links, uitleg en tips over fotografie en fotograferen, kortom boordevol lees-, kijk-, leer- en fotografeerplezier, zijn de kenmerken van het internetoptreden van dF, digitaleFotografie.nl.
“Een computer kan alles, maar dat is dan ook alles.”
Computerwijsheid