Fotografieweblog

» meer ... fotoblog op dF

Fototechniek

» meer ... uitleg op dF

Hard- en software

» meer ... spul op dF

Trucs en tips

» meer ... fototips op dF

Fotogalerij

» meer ... fotografie op dF

wereldwijd zoeken
buttons

Colofon

Comprimeren » digitale Fotografie

Comprimeren

Onder comprimeren wordt het verminderen van de door beeld en grafische bestanden benodigde opslagcapaciteit verstaan. Met bepaalde algoritmen kan beeldmateriaal veel efficiënter in een ander bestandstype worden opgeslagen zonder dat er zichtbare veranderingen van enige betekenis optreden. Het voordeel daarvan ligt voor de hand; op de harde schijf of op het digitale geheugenkaartje van de camera kan veel meer informatie worden opgeslagen.

Men onderscheidt twee soorten compressie; lossless (verliesarm) en lossy (verliesrijk). Verliesarme datacompressie verkleint de benodigde opslagcapaciteit door de bestanden efficiënter te organiseren. Het voor de hand liggende voordeel is dat er geen beeldmateriaal verloren gaat.

Voorbeeld:
Stel dat in een opname een rij pixels met de volgende kleuren voorkomt;

Met verliesarme datacompressie wordt het beeldmateriaal zo omgezet dat het er ongeveer als volgt uitziet;

Zoals u aan aantal kleurenvakjes kunt zien die nodig zijn om de pixels te beschrijven, is de omvang van de data aanzienlijk verminderd, maar de inhoud en volgorde ervan is niet gewijzigd. Verliesarme compressie werkt op ongeveer dezelfde wijze als LZW-compressie bij het bestandstype TIFF.

Verliesrijke compressie berust op een ander principe. Van fundamenteel belang is daarbij dat het menselijk oog maar ongeveer 2000 verschillende kleuren tegelijk kan waarnemen. Dat betekent dat het helemaal niet nodig is om alle 16,7 miljoen kleuren op te slaan. Dat is het geheim achter verliesrijke compressie. Hierbij wordt in de opname naar onnodige of ‘overbodige’ kleurengegevens gezocht en vervolgens verwijderd. U bepaalt zelf de gewenste mate van verliesrijke compressie door uw computer te laten weten hoeveel kleuren het als overbodig moet beschouwen.

Voorbeeld:
Een opname bevat de volgende kleurpixels;

De compressie herkent de overeenkomst tussen de verschillende gradaties van rood en comprimeert die als volgt;

Ziet u verschil? Na nog een keer kijken wel degelijk. In de praktijk blijken die verliezen voor het enkel vertonen van foto’s toch vrijwel onzichtbaar.
Een sterkere compressie zou echter de volgende resultaten opleveren;

Hoe sterker bijvoorbeeld de bij het bestandstype JPEG toegepaste verliesrijke compressie, hoe moeilijker het wordt om de contouren van een object op de juiste wijze weer te geven. Maar daar staat tegenover dat u voor de opname vereiste opslagruimte kunt terugbrengen van 2 MB tot minder dan 100 KB, en dat zonder zichtbaar verlies in beeldkwaliteit.

Zie fotovoorbeelden van compressieverlies.

door · bron dF · link · afdrukken · #

Op dit artikel kan niet gereageerd worden.


» 
« 

 
advertentie
 
 
 
 
 
 

Waar bent u ...

Zoek op dF

Meest gelezen

Aanraders

Voor beginners

advertentie

Recent bijgewerkt

buttons
digitaleFotografie.nl gebruikt cookies om content en advertenties te personaliseren, om u functies voor sociale media aan te kunnen bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, reclame en analyse. Klik voor meer informatie en / of deze melding sluiten.