De smartphone camera ontwikkelt zich in een rap tempo. Klanten hechten steeds meer belang aan hun smartphone camera en dat vertaalt zich in betere camera’s. De ruimte voor de camera in een smartphone is echter zeer beperkt. Hoe lossen camera fabrikanten dit probleem op? Telefoon.nl legt de laatste smartphone camera technieken voor je uit.
Afgelopen jaren zijn smartphone camera’s opnieuw veel beter geworden. We hebben onze telefoon altijd op zak en wij willen natuurlijk snel een mooie foto kunnen maken. De kwaliteit van die foto’s is op een klein beeldscherm al niet meer te onderscheiden van dure compact camera’s. Als het aan de smartphone wereld ligt dan hoef je ook echt geen compact camera meer te gebruiken. Maar hoe doen die fabrikanten dat nou?
Dubbele diafragma
Samsung is de grootste smartphone fabrikant in de wereld en maakt al jaren mobiele telefoons met uitstekende camera’s. Het nieuwste model, de Samsung Galaxy S9 Plus, behoort tot de top van camera smartphones. De Zuid-Koreaanse fabrikant brengt een hele nieuwe techniek naar de smartphone camera van 2018, een dubbele diafragma. De primaire 12 megapixel 1/2.55” hoofdcamera van dit vlaggenschip is voorzien van een f/1.5 en f/2.4 diafragma. Het toestel bepaalt zelf afhankelijke van de lichtval welk diafragma passend is. Het grote voordeel van de dubbele diafragma is dat je zowel bij weinig licht als buiten in de zon prachtige foto’s kan maken. Het maakt de smartphone veel veelzijdiger dan traditionele modellen.
Super Slow-mo
Een smartphone kan vanaf het middensegment vaak al video’s schieten van 4K. Voor de premium modellen was het dus tijd voor iets nieuws. Waarom niet de wereld vertragen dacht Sony vorig jaar en de fabrikant uit Japan maakte een camera die beelden opneemt bij 960 frames per seconde. Samsung heeft die techniek dit jaar nog eens overtroefd en ook de nieuwste Huawei filmt bij 960 fps. Het probleem bij het verhogen van frame rates is dat de beeldsensor sneller moet zijn. Samsung heeft dit bijvoorbeeld opgelost door een
CMOS beeldsensor van drie lagen, sneller uitleescircuit en een speciale
DRAM geheugen chip. Het resultaat is dat de Samsung Galaxy S9 beelden 32x langzamer kan afspelen in vergelijking tot normale video’s. De sensor detecteert automatisch bewegende beelden zodat je die speciale momenten niet mist.
Artificial intelligence AI cameratechniek
De processor is een belangrijk onderdeel bij de verwerking van foto’s. Sinds 2017 zijn premium processors vaker uitgerust met een speciale artificial intelligence chip. De chip is vooral bedoelt voor een nog sneller en slimmer verwerken van foto’s. De Huawei P20 Pro beschikt over de snelle Kirin 970 processor met AI chip. Het Chinese merk legt hiermee weer een hele andere techniek op de tafel. Het nieuwe vlaggenschip is uitgerust met drie hoofdcamera’s. De premium smartphone beschikt over een 40 megapixel primaire camera met 20 megapixel monochroom camera en 8 megapixel telelens. Alle drie de camera’s zijn optisch gestabiliseerd en dankzij de AI herkent het toestel ruim 500 objecten en stelt alle camera instelling automatisch goed in voor iedere situatie. De AI techniek combineert drie camera’s, hoge
ISO waarde, stabilisatie en de snelle phase detection met laser autofocus. Het resultaat is gebruiksgemak en dat maakt deze telefoon zeer geschikt voor de leek.
Pas op compact camera
Het bovenstaande Huawei vlaggenschip brengt een ware camera renaissance met zich mee. De primaire 40 megapixel camera en 8 megapixel telelens liggen naast elkaar en hun beeld overlappen. De 8 megapixel camera verzorgt 3X optische zoom en samen met de 40 megapixel camera kun je tot 5X hybride inzoomen. De Huawei P20 Pro brengt de
smartphone camera opnieuw een stapje richting de compact camera. Een compact camera zoomt nu nog meer in.