in ontwikkeling ...
Een kleursysteem dat is gebaseerd op het optellen van de drie primaire kleuren (rood, groen en blauw). Ook de …
» lees meer ...Analoog-Digitaal Conversie.
Om een continu variërend analoog signaal in een computer te kunnen bewerken, moet dat eerst worden gedigitaliseerd.
Dat betekend dat het moet omgezet in een specifiek wiskundig formaat of binaire code. Beelden worden doorgaans gedigitaliseerd met behulp van een digitale camera of een scanner.
Het tegenovergestelde van digitaal. Analoge informatie verandert (periodiek) van grootte en richting en zonder duidelijk gedefinieerde stappen (Zo zijn bijvoorbeeld de kleuren van de regenboog niet duidelijk van elkaar gescheiden).
Opslagcapaciteit. De voor een digitaal beeld benodigde geheugenruimte kunt u berekenen door het aantal horizontale pixels te vermenigvuldigen met het aantal verticale pixels.
Een opname van 1024 × 768 pixels levert dan een waarde op van 768.432 pixels. Maar behalve de helderheidsgegevens, bevat elke pixel ook alle drie de RGB-kleuren, zodat deze tussenwaarde moet worden vermenigvuldigd met 3. Daardoor neemt de benodigde opslagruimte toe tot 2.359.296 bytes of circa 2,25 MB.
Wanneer u een dergelijk ongecomprimeerd beeld zou willen opslaan in een camera met 4 MB geheugenruimte, dan zou u maar één opname kunnen opslaan en verder geen foto’s meer. Voor alledaags gebruik is dat niet handig, om over het versturen van zo’n foto via internet maar helemaal niet te praten. Gelukkig is het met compressie mogelijk de data-omvang te verminderen en per foto minder geheugenruimte te verbruiken.
Complementary Metal Oxide Semiconductor
Op een CMOS-beeldsensor maakt elke pixel zelf reeds een digitale waarde als output. Een CMOS-camera heeft dus buiten de sensor minder elektronica nodig, en werkt daardoor vaak zuiniger en sneller, maar levert zonder een speciaal systeem van microlenzen die het licht focussen op de fotodiode, zoals op high-end CMOS-sensors een slechtere signaal / ruisverhouding en is minder gevoelig dan een CCD-sensor.
Anders dan ‘TIFF’ of ‘JPEG’ is ‘RAW’ geen afkorting en betekend uit het Engels ‘ruw’ of ‘origineel’. Bedoeld zijn hier de ruwe data die een CMOS- of CCD sensor van een digitale camera levert waarna in dit geval geen verdere verwerking van beeld-data heeft plaatsgevonden. Voordat een camera bijvoorbeeld een jpeg beeldbestand opslaat worden namelijk eerst scherpte, verzadiging en een hele reeks andere bewerkingen door de electronica in de camera uitgevoerd om van de ruwe data een bruikbare foto te maken. Met het gebruik van het RAW formaat verplaatst men deze bewerkingsstappen naar de computer om een grotere invloed te hebben op de verwerking van de beeld-data.
Daar de opbouw van RAW-data direct van de gebruikte beeldsensor en camera-electronica afhangt bestaat er, anders dan bij TIFF of JPEG, geen universeel RAW formaat. Vorm en opbouw van het RAW bestandstype verschilt niet alleen van fabrikant tot fabrikant, maar ook onderling tussen de cameramodellen van één fabrikant.
Voor de verwerking van RAW data op de computer is speciale software nodig die meestal door de fabrikant met de camera wordt meegeleverd.
24 uur per dag nieuws, links, uitleg en tips over fotografie en fotograferen, kortom boordevol lees-, kijk-, leer- en fotografeerplezier, zijn de kenmerken van het internetoptreden van dF, digitaleFotografie.nl.
“Rond 2015 zal, als alles meezit, de pc zonder haperen moeten kunnen werken.”
Bill Gayes, 2003